Dermatitis. Vrste, uzroci i preparat na bazi kolagena kao pomoć

Dermatitis. Vrste, uzroci i preparat na bazi kolagena kao pomoć

Dermatitis je često, ali srećom nezarazno kožno oboljenje zbog kog koža postaje suva, natečena i upaljena. Uzroci se razlikuju u zavisnosti od vrste dermatitisa. COLWAY stručnjaci pomažu da prvo prepoznate oblik dermatitisa, a potom kako da ublažite simptome uz kvalitetan proizvod na bazi ribljeg kolagena.

Dermatitis je neprijatan jer izaziva svrab koji može biti različitog intenziteta u zavisnosti od vrste dermatitisa, ili se može pojavljivati periodično usled promene vremena ili količine izloženosti stresu. Iako se pojedine vrste dermatitisa javljaju samo kod dece, a druge samo kod odraslih, jednako su uporne i iritantne. Lečenje dermatitisa je po mnogim stručnjacima nemoguće, ali postoje načini da se on kontroliše. I kod dece i kod odraslih moguće je ublažiti simptome jedinstvenim poljskim živim ribljim kolagenom.

Uzroci dermatitisa

Pojavu dermatitisa uzrokuju različiti faktori, najčešće: stres, hormonalne promene, iritirajuće supstance, spoljašnji faktori, itd. Postoje i pojedine vrste dermatitisa ( neurodermatitis npr.) kojima je teško utvrditi uzrok.

Faktori rizika, odnosno uzroci koji povećavaju šansu za pojavu dermatitisa jesu starenje, genetska predispozicija, često pranje i dezinfekcija kože (uglavnom ruku), zdravstveno stanje, alergije, astma, bronhitis, itd.

Simptomi dermatitisa

Simptomi dermatitisa mogu bti lokalizovani, ili u težim slučajevima rasprostranjeni po celom telu. Podrazumevaju:

 • suvu kožu;
 • plikove;
 • svrab;
 • crvenilo;
 • otok;
 • bol pri dodiru kože
 • peckanje, itd.

Vrste dermatitisa

Dermatitis se javlja u više oblika, ali vam u nastavku izdvajamo najpoznatije, tj. najčešće.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis se drugačije naziva i ekcem. Ekcem je široko rasprostranjeno kožno oboljenje koje je nasledno i uglavnom se javlja već u najranijem periodu života. Pored genetske predispozicije, ekcem se javlja usled kombinacije dehidrirane kože, spoljašnjih uslova i bakterija na koži. Atopijski dermatitis se prepoznaje po suvim delovima kože nalik mrljama, i praćen je intenzivnim svrabom.

Više o ekcemu potražite u tekstu: Smanjite simptome ekcema uz COLWAY proizvode i prirodne lekove

Kontaktni dermatitis

Dermatitis koji se javlja pri kontaktu kože sa određenom supstancom nepovoljnom po nju naziva se kontaktni dermatitis. Najčešći izazivači kontaktnog dermatitisa su: kozmetika, deterdženti ( o uticaju deterdženta na kožu detaljnije pročitajte u tekstu: Prepoznajte i zalečite osip koji na koži izazivaju sredstva za pranje veša ), pojedini metali, biljke, itd. Posledica pomenutog kontakta kože i kritične supstance jeste pojava alergijske reakcije ili iritacije praćene peckanjem, svrabom ili plihovima.

Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis je vrsta dermatitisa koja se javlja na koži glave, ali u nekim retkim slučajevima i na grudima i licu. Pogoršava se tokom proleća i zime. Posledice seboreičnog dermatitisa su crvenilo, perut i svrab. Uzroci seboreičnog dermatitisa je najčešće gljivica koja se nastanjuje u lojnim žlezdama, ali za pojedine ljude može biti i genetski uslovljen.

Dishidrotični dermatitis

Dishidrotični dermatitis javlja se na stopalima i šakama, i to uglavnom između prstiju. Ovaj tip dermatitisa prepoznaje se po malim crvenim ,,mehurovima” koji često mogu biti zadebljani i sa dosta pukotina te je tako lakše da se ponovo inficiraju. Kako su stopala, a šake naročito, veoma izloženi delovi tela, potrebno ih je zaštititi kako ne bi došlo do sekundarnih iritacija i pogoršanja stanja.

Neurodermatitis

Neurodermatitis je karakteristična vrsta dermatitisa jer još u potpunosti nije jasno šta je okidač za narušeno zdravlje i izgled kože. Smatra se da ovu vrstu dermatitisa u najvećoj meri izaziva stres. Sa porastom nivoa štetnog hormona stresa (kortizola) pogoršava se stanje kože i dolazi do svraba. Korisno za smanjenje stresa bilo bi praktikovanje joge, akupunkture, masaže, a dodatno ublažavanje simptoma dermatitisa moguće bi bilo i promenom načina ishrane.

Mogućnost lečenja dermatitisa

Kako lečiti dermatitis? Kako ublažiti simptome dermatitisa? Kakve su mogućnosti kućnog lečenja dermatitisa? Ovo su samo neka od pitanja koje postavlja veliki broj onih koji se bore sa dermatitisom. Tretiranje dermatitisa zavisiće od vrste, težine simptoma i uzroka.

Najbitnije je da pokušate da izbegnete potencijalne alergene, smanjite količinu kupke i sapuna prilikom kupanja, upotrebu sredstava sa neproverenim hemijskim supstancama i smanjite češanje kože jer time samo pogoršavate stanje dermatitisa.

Dermatitis i ishrana

Kada govorimo o terapiji i lečenju dermatitisa, trebalo bi da pomenemo i značaj ishrane za dermatitis. Iako vaša dijeta neće izazvati ekcem ili dermatitis, ona može uticati na pogoršanje simptoma. Reakcije poput dermatitisa, ukoliko ste osetljivi na hranu, obično će se pojaviti oko 6 do 24 sata nakon što osoba pojede određenu hranu. Ponekad se ove reakcije mogu desiti i kasnije. Da bi utvrdio koja hrana može da izazove reakciju, lekar će često preporučiti eliminacionu dijetu. Ova dijeta podrazumeva izbegavanje nekih najčešćih namirnica za koje je poznato da izazivaju ekcem. Neke od namirnica koje treba izbaciti iz ishrane za dermatitis su mlečni proizvodi, jaja, soja, itd. Veoma je bitno, za prirodno lečenje dermatitisa, da vam je ishrana prilagođena vašem stanju i da vodite računa o tome koje namirnice utiču na vaše simptome.

Hrana bogata sastojcima koji se bore protiv upala je odlična ukoliko ste skloni dermatitisu. Primeri za takve namirnice su voće i povrće kao što su jabuke, brokoli, višnje, spanać i kelj. Ako jedete više ove hrane i smanjite količinu hrane koja pogoršava simptome dermatitisa, mogla bi se smanjiti pojava ekcema. Još neki primeri protivupalne hrane koja pomaže u borbi sa dermatitisom: 

 • Riba, prirodni izvor omega-3 masnih kiselina koje se mogu boriti protiv upala u telu. Primeri riba sa visokim sadržajem omega-3 uključuju losos, tunjevinu, skušu, sardine i haringe.
 • Hrana bogata probioticima, to jest bakterijama koje promovišu dobro zdravlje creva. Primeri uključuju jogurt sa živim i aktivnim kulturama, miso supu i tempeh. Druga fermentisana hrana i piće, poput kefira, kombuhe i kiselog kupusa, takođe sadrže probiotike koji mogu pomoći kod dermatitisa.

Kada se obratiti lekaru za dermatitis?

Obraćanje lekaru je obavezno, ukoliko se simptomi ne povlače ni nakon 3 nedelje nanošenja losiona i krema za izrazito suvu kožu. Savetujemo da se konsultujete sa lekarom ukoliko osećate:

 • Neudobnost i bol zbog kojih ne možete spavati ili normalno funkcionisati
 • Prekomerne simptome dermatitisa čak i nakon pokušaja lečenja bez recepta ili kod kuće
 • Pogoršanje infekcija kože – posebno ako uključuju gnoj, crvene pruge ili žute kraste

Lečenje dermatitisa kod kuće

Kućna nega kože zahvaćene dermatitisom podrazumevala bi nanošenje hladnih, vlažnih obloga na kožu sa preparatom sa antiseptičkim i antiupalnom dejstvom, uz mogućnost sprečavanja svraba. Riblji kolagen se do sada izuzetno povoljno pokazao u izvršenju ovog zadatka. Takođe, kako se na koži zahvaćenom dermatitisom mogu pojaviti rane, živi riblji kolagen i u ovom slučaju priskače u pomoć, jer dokazano ubrzava proces zarastanja.

Magičnu supstancu živi riblji kolagen koji ublažava simptome dermatitisa i oporavlja kožu možete pronaći u revolucionarnom COLWAY preparatu- najbolji kolagen– SERUM SILVER. U staklenoj boci sačuvane su sve vrline poljskog ribljeg kolagena, zahvaljujući kome će dermatitična koža ,,odahnuti”. Preparat je potpuno bezbedan za upotrebu nezavisno o kojoj vrsti dermatitisa je reč i kom stadijumu oboljenja kože. Može se koristiti u vidu vlažnih obloga ili razblažen, kao kupka u većoj količini vode u kadi.

Za više informacija i poručivanje kliknite na link: PRIRODNI KOLAGEN SERUM SILVER

Natrag na blog
 • Proveren vodič za negu kože za početnike

  Proveren vodič za negu kože za početnike

  Mnoge od nas nisu sigurne šta podrazumeva dobra nega kože. Menjale bi postojeću rutinu, ili bi se istinski posvetile utemeljenju jer je nisu ni imale. Bilo koji slučaj da je...

  Proveren vodič za negu kože za početnike

  Mnoge od nas nisu sigurne šta podrazumeva dobra nega kože. Menjale bi postojeću rutinu, ili bi se istinski posvetile utemeljenju jer je nisu ni imale. Bilo koji slučaj da je...

 • Da li noćna maska može preporoditi kožu? Da, saznajte koja i kako!

  Da li noćna maska može preporoditi kožu? Da, sa...

  Često nas mrzi da čekamo i do pola sata kako bi maska na licu pružila koži najbolje od sebe, pa da legnemo u krevet. Srećom, postoji noćna maska koju slobodno...

  Da li noćna maska može preporoditi kožu? Da, sa...

  Često nas mrzi da čekamo i do pola sata kako bi maska na licu pružila koži najbolje od sebe, pa da legnemo u krevet. Srećom, postoji noćna maska koju slobodno...

 • Za istanjenu kožu ispod očiju postoji rešenje!

  Za istanjenu kožu ispod očiju postoji rešenje!

  Koža ispod očiju ima tendenciju tanjenja tokom vremena, i pojačanja osetljivosti. Problem sa kojim se skoro svi susrećemo rešiv je uz odabrane prirodne sastojke i jednostavnu dnevnu i noćnu rutinu.

  Za istanjenu kožu ispod očiju postoji rešenje!

  Koža ispod očiju ima tendenciju tanjenja tokom vremena, i pojačanja osetljivosti. Problem sa kojim se skoro svi susrećemo rešiv je uz odabrane prirodne sastojke i jednostavnu dnevnu i noćnu rutinu.

 • Benefiti klica heljde i COLWAY suplement uz pomoć kog ih možete dobiti

  Benefiti klica heljde i COLWAY suplement uz pom...

  Heljda je biljka koja je odavno osvojila sve one koji vode računa o zdravlju. Ukoliko još niste među njima, saznajte kako Vam klice ove čudesne biljke mogu promeniti život i...

  Benefiti klica heljde i COLWAY suplement uz pom...

  Heljda je biljka koja je odavno osvojila sve one koji vode računa o zdravlju. Ukoliko još niste među njima, saznajte kako Vam klice ove čudesne biljke mogu promeniti život i...

1 od 4