Heljda je biljka koja je odavno osvojila sve one koji vode računa o zdravlju. Ukoliko još niste među njima, saznajte kako Vam klice ove čudesne biljke mogu promeniti život i počnite sa unosom na najlakši mogući način, putem COLWAY suplementa.
Šta je heljda?
Heljda je zeljasta biljka koja je zbog sličnog hranljivog sastava i drugih karakteristika svrstana među žitarice. Poreklom je iz Azije, odakle se prenela u Evropu, a potom i u Ameriku.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, semenke heljde jačaju slezinu i eliminišu „stagnaciju hrane“ ili usporeno varenje. U korejskoj tradicionalnoj medicini, heljda se koristi u terapiji za promociju detoksikacije, smanjenje upale i smanjenje temperature. U Britanskoj biljnoj farmakopeji, heljda je navedena kao lek protiv hemoragije i hipotenzije. Tradicionalno, listovi heljde su se koristili za čireve i lokalno se nanosili na rane. Kuvani listovi su se koristili kao lek protiv zatvora.
Kao hranljiva pseudožitarica bez glutena prisutna je u ishrani osoba alergičnih na gluten, i osoba sa celijaklijom.
Šta sadrže klice heljde?
Klice heljde sadrže visokokvalitetne proteine koji se sastoje iz 8 esencijalnih aminokiselina. Takođe, klica heljde sadrži i dva moćna flavonoida, rutin i kvercetin, koji deluju kao antioksidanti i štite ćelije od oštećenja. U sastav klica ulaze i brojni vitamini i minerali, među kojima dominiraju: riboflavin (B2), niacin (B3), magnezijum, bakar, cink, mangan, fosfor.
Zdravstvene prednosti klica heljde
Hranljive materije koje sadrži heljda dokazano mogu poboljšati stanje srca i organa za varenje, ojačati imunitet, smanjiti povišen krvni pritisak, pomoći u kontroli dijabetesa, poboljšanju raspoloženja, regulaciji telesne težine. Ovo su samo neke od brojnih prednosti, a pre nego što ih sami osetite uz redovnu upotrebu, upoznajte ih detaljnije u nastavku.
Šta to čine heljdine klice, a da je veoma dobro za naše zdravlje?
– Heljdine klice sprečavaju srčana oboljenja
Heljdine klice sadrže fitonutrijente, posebno flavonoide. Ova jedinjenja deluju kao antioksidanti, što znači da uništavaju slobodne radikale (hemijski nusproizvod ćelijskog metabolizma koji izaziva između ostalih problema i kardiovaskularne).
Rutin je jedan od najvažnijih flavonoida koji smanjuje količinu LDL (lošeg) holesterola u krvi, povećava nivo HDL (dobrog) holesterola, i tako sprečava zgrušavanje trombocita.
– Sprečavaju napade astme
Heljdine klice uz pomoć magnezijuma i vitamina E sprečavaju napade kod astmatičnih bolesnika. Takođe one mogu zaštiti najmlađe od nastanka i razvoja ove bolesti.
– Pomažu u gubitku telesne težine
Heljdine klice sadrže ogromnu količinu visokokvalitetnih proteina i vlakana, i ima manje kalorija nego npr. pšenica i ječam. Ne sadrži holesterol i zasićene masti, kao ni gluten. Zahvaljujući pomenutim svojstvima savršeno zamenjuje crveno meso, te je pogodna za vegeterijance, vegane, i osobe alergične na gluten.
Heljdine klice pružaju duži osećaj sitosti uz povećanje energije. Moćna kombinacija nutrijenata u heljdinim klicama pomaže u suzbijanju apetita, regulaciji šećera u krvi, poboljšanju probave i povećanju izdržljivosti.
Pored klica heljde, sastojak suplementa PRIRODNI VITAMIN C je i gorka pomorandža. Saznajte njene prednosti u tekstu: Upoznajte gorku pomorandžu i njene benefite po zdravlje i mršavljenje
– Jačaju imuni sistem
Heljdine klice zbog antioksidativnih komponenti, kao što su fenolna kiselina, selen i flavonoidi veoma su poželjne u odbrani organizma od štetnih spoljnih uticaja. Nutrijenti iz heljdinih klica podstiču aktivnost drugih antioksidanata poput vitamina C.
COLWAY stručnjaci savetuju korišćenje suplementa PRIRODNI VITAMIN C, koji u sebi sadrži jedinstvenu kombinaciju heljdinih klica i vitamina C.
– Pomažu u kontroli dijabetesa
Osobe sa dijabetesom trebalo bi da koriste klice heljde, koje im značajno mogu pomoći u upravljanju ovom bolešču. Velika količina dijetalnih vlakana značajno smanjuje količinu šećera u krvi, i to u kratkom vremenskom periodu.
Više informacija u tekstu: Saznajte sve o značaju kolagena i astaksantina za dijabetičare
– Poboljšavaju stanje kože
Zdravlje kože značajno se može poboljšati upotrebom suplemenata na bazi heljdinih klica. Rutin kog klice sadrže deluju kao prirodni zaštitni faktor i štite kožu od štetnog sunčevog zračenja. Visok procenat antioksidanata sprečava nastanak prvih znakova starenja, a magnezijum podstiče cirkulaciju i daje koži sjaj.
Riblji kolagen uz heljdine klice i vitamin C preporodiće kožu. Ova kombinacija nalazi se u COLWAY suplementu PRIRODNI VITAMIN C.
-Imaju antiinflamatorno dejstvo
Za sada istraživanja pokazuju da klice heljde imaju jaku antioksidativnu aktivnost i inhibiraju slobodne radikale i medijatore upala. Ako se borite sa hroničnim upalama ili iritabilnim stomakom, možda bi trebalo da uvrstite klice heljde u svoju dijetu i suplementaciju.
– Poboljšavaju stanje kostiju
Bogatstvo selena i cinka, esencijalnih minerala u tragovima koji su potrebni za regeneraciju i jačanje kostiju, zuba i nokata, preporučuju heljdine klice za svakodnevnu upotrebu, kod oboljeja, ili preventivno.
-Bogate su antioksidansima
Proklijala heljda je bogata antioksidansima. Antioksidansi su izuzetno važni i dobri za vas. Oni mogu da pretvore opasne slobodne radikale kiseonika iz našeg metaboličkog ciklusa u bezopasna jedinjenja, sprečavajući bolesti poput raka. Fenoli su vrsta antioksidansa koji se nalazi u heljdi. Istraživači su otkrili da je natopljena i proklijala heljda veoma bogata fenolima u ishrani, što je čini izuzetno zdravom za vas.
PRIRODNI VITAMIN C prirodni je suplement, jedinstven zbog kombinacije gorke pomorandže, (prenune vitamina C) i klica heljde. Ova dva sastojka intenzivno podstiču proizvodnju kolagena u organizmu, najbitnijeg proteina za ponovo zdrave i podmlađene ćelije. Dovoljna je kapsula dnevno, da bi došlo do povoljnih efekata po zdravlje. Savetuje se upotreba sa COLWAY suplementom COLVITA.
Za više informacija i poručivanje kliknite na link: PRIRODNI VITAMIN C